În mai multe țări europene, cum ar fi Germania, Olanda, Belgia și Luxemburg, este alarmă din cauza invaziei de Thaumetopoea pityocampa, o omidă procesionară de stejar cu grad ridicat de toxicitate.

Perii se desprind cu uşurinţă de pe trupul omizilor şi pot fi purtaţi de vânt, iar în contact cu pielea, traheea şi ochii oamenilor, aceștia pot provoca iritaţii dureroase, vomă, ameţeli, febră şi chiar alergii mortale. Efectele contactului se manifestă după 24 de ore.

Situația este deosebit de gravă în Germania unde din cauza caniculei și secetei este în curs o adevărată invazie de omizi procesionare de stejar.

Autoritățile din mai multe localități s-au văzut astfel obligate să închidă școli, piscine, parcuri publice, restaurante și chiar porțiuni de stradă pentru a se evita contactul cu aceste insecte.

Pe moment, situațiile cele mai alarmante se semnalează în landurile Brandenburg, Saxonia-Anhalt, Baden-Württemberg, Bavaria și Renania de Nord-Westfalia.

În orașul Munster, șase persoane au fost supuse unor intervenții chirurgicale la ochi pentru a le fi îndepărtați perii omizilor de pe retină, iar la Mülheim nouă copii au fost duși la spital luna trecută pentru dermatite și probleme respiratorii.

Consecințele cele mai grave apar atunci când perii sau fragmente din aceste insecte ajung în contact cu ochiul, mucoasa nazală, gura, sau penetrează în căile respiratorii sau digestive.

La Hamburg au fost închise câteva străzi timp de trei zile.

La Nürnberg organizatorii unui festival rock au angajat o societate specializată pentru eliminarea insectelor, în timp ce la Frankfurt autoritățile au utilizat elicoptere pentru dezinfestarea a 220 de hectare de pădure.

Omizile procesionare au fost semnalate și în Olanda, Belgia și Luxemburg de câteva săptămâni.

  •  
Urmărește-ne pe Facebook! - Echipa de Știri