Noi standarde privind emisiile de CO2 ale camioanelor, aprobate de Consiliul European

ȘTIRI

Camioanele de pe drumurile europene vor fi mai puțin poluante începând cu anul 2025. Consiliul European a adoptat joi, 13 iunie, primele standarde privind emisiile de CO2 pentru camioane și alte vehicule grele.

Conform noilor reguli, producătorii trebuie să reducă emisiile de CO2 ale camioanelor noi în medie cu 15% începând din 2025 și cu 30% din 2030 față de nivelurile actuale.

“Aceste noi norme reprezintă un pas crucial către decarbonizarea și modernizarea transportului rutier european, ceea ce va aduce beneficii cetățenilor, va contribui la protejarea mediului înconjurător și va atinge obiective climatice și va sprijini competitivitatea pe termen lung a sectorului transporturilor” , a declarat Grațiela Leocadia Gavrilescu, vicepremier și ministru pentru Mediu.

Noile obiective sunt obligatorii, iar producătorii de camioane care nu respectă această cerință vor trebui să plătească o amendă financiară sub forma unei contribuții pentru depășirea emisiilor.

În plus, măsurile specifice vor asigura disponibilitatea unor date robuste și fiabile.

Datele se obțin prin intermediul echipamentelor de la bord care monitorizează consumul real de carburant și energie al vehiculelor grele.

Adoptarea oficială a regulamentului de către Consiliul European este ultimul pas al procedurii.

Regulamentul va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Acesta este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Emisiile de CO2 ale vehiculelor utilitare grele, inclusiv camioanele, autobuzele și autocarele, reprezintă aproximativ 6% din totalul emisiilor de CO2 din UE și 27% din totalul emisiilor de CO2 generate de transportul rutier.

Cu un an în urmă, în iunie 2018, Consiliul a adoptat un regulament care oferă baza tehnică pentru noile norme, descriind în detaliu modul în care trebuie monitorizate și raportate emisiile de CO2.

  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - N1R - Știri - Divertisment