Valul doi al pandemiei, mai mare şi mai dur, ne rearuncă în coşmarul care ne-a pus vieţile pe pauză, în primăvară. Vom intra iar în carantină, dacă îmbolnăvirile depăşesc trei cazuri la mia de locuitori. Cafenelele, restaurantele, cinematografele, teatrele şi sălile de evenimente se închid din nou, începând chiar de mâine.

Nu vom mai avea voie nici să ne apropiem de-o şcoală fără mască. Sunt regulile pentru Capitală, adoptate în urmă cu puţin timp.

Sunt primele restricţii anunţate aseară, după ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență şi după o săptămână în care cazurile de COVID-19 au explodat. În 48 de ore, toate autorităţile locale trebuie să decidă dacă şi unde închid restaurantele şi interzic evenimentele. Şi unde se impune carantina.

În Capitală, focarul cu cele mai multe cazuri noi, nu s-a atins pragul de 3 infectări la mia de locuitori, peste care se stabileşte carantina. În schimb, rata de 1,86 este prea mare pentru a mai ţine restaurantele deschise. După o vară şi o primăvară compromise, şi la doar 5 săptămâni de la redeschidere, patronii se pregătesc din nou să pună lacătul pe uşă.

Purtarea măștii în anumite zone e o altă măsură pe care autoritățile locale o pot impune.

Masca de protecție va fi obligatorie și al exterior, mai exact în jurul unităților de învățământ. așadar pe o distanță de maximum 100 de metri în jurul școlilor. Toată lumea va fi obligată să poarte mască.

Judeţ după judeţ se aliniază deja la noile restricţii.

În mai multe localități din Iași, Cluj, Arad, Dâmbovița, Gorj, Galați şi Maramureș restaurantele au fost închise. Iar în Botoșani, Cluj, Satu Mare, Galați și Dâmboțiva e deja obligatoriu să purtăm măşti în apropierea şcolilor şi grădiniţelor. Cel puţin pe hârtie şi în faţa camerelor de filmat.

Consiliul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a mai decis și ca cei aleși pe 27 septembrie să poată depune jurământul online dacă se află în izolare sau carantină. În plus, acolo unde se depășește pragul de 1,5 infectări la mia de locuitori redevine obligatorie munca de la domiciliu, dacă e posibil, informeaz[ Observator.

Zeci de români, amendați într-o benzinărie pentru că nu purtau măști

  •  

Urmărește-ne pe Facebook! - Echipa de Știri